دین و اندیشه

غرور مثبت

پرسش و پاسخ

غرور در چه جاهایی خوب است ؟

با سلام حضور دانشجوی محترم، باتوجه به اینکه مقصود از «غرور» در سوال روشن نیست و ممکن است این کلمه را استعمال کرده اید ولی مرادتان واژه های دیگری چون تکبر یا عزت نفس و.. باشد لذا توضیحی مختصر در روشن شدن تفاوت این واژه ها بیان می شود.
«غرور»؛ به معنای برداشت نادرست از یک واقعیت است که موجب می شود که شخص خودش را گول بزند و واقعیتی را برای خود تصور کند در حالی که ممکن است همه یا بخشی از این واقعیت از جانب خودش نباشد. به عبارتی غرور یعنی برداشت غیرواقع بینانه از ظرفیت های وجودی.
در کنار غرور مفهوم دیگری داریم بنام «عجب»؛ یعنی اینکه انسان از مجموع داشته ها و دارایی های خود به صورت کلی و یا در موارد خاص احساس رضایت داشته باشه و احساس می کند به آنچه که میخواسته رسیده است و ازخودش احساس رضایت می کند بدون مقایسه با دیگری. و این حالت اثری که به لحاظ تربیتی دارد این است که مانع رشد شخص می شود چراکه وقتی فرد احساس رضایت از سرمایه و داشته درونی خود می کند، نتیجه اش این می شود که تلاش نمی کند که به پیشرفت بیشتری دست یابد. چون حس می کند به آنچه خواسته رسیده است. و اثر این حالت این است که عمل را فاسد می کند و همانطور که سرکه عسل را فاسد می کند ، عجب هم عمل را فاسد و خراب می کند.
اما «تکبر»؛ این است که شخص بخاطر یکسری دارایی هایی که دارد، خودرا برتر از دیگران می داند.
غرور با این دو کاملاً متفاوت است. به این معناست که فرد برداشت غیرواقع بینانه ای از خود دارد مثلاً گمان می کند خیلی توانمند است و خیلی کارها از او برمی آید، در نتجه ممکن است منجر به عجب هم شود.
بعضی مواقع اشتباًه این واژه ها را استعمال می کنیم، مثلا می گوییم غرور ولی مرادمان تکبر است، در نتیجه سوال باید دقیق تر پرسیده شود، وحتی گاهی شاید مراد«عزت نفس» باشد، یعنی چگونه رفتار کنیم که عزت نفس ما خدشه دار نشود، و این کلا با غرور متفاوت است. باید اول بدانیم عزت نفس چیست؟ عزت نفس یعنی نفوذ ناپذیری، یعنی فرد یک دارایی دارد و دیگران می خواهند نفوذ در این دارایی کنند ولی شخص اجازه نفوذ به دیگران نمی دهد، و این بسیار پسندیده است.
لذا ممکن است پرسشگر محترم بین واژهای (غرور، تکبر، عجب، عزت نفس) خلط کرده باشد. اگر مراد غرور بوده، پاسخ این است که:غرور در هیچ موردی و هیچ جایگاهی خوب نیست. اما اگر مراد سوال تکبر است: تکبردر سه مورد خوب است:
1.تکبر زن در مقابل نامحرم؛ ولی اینجا یک نکته بسیار مهم وضروری وجود دارد و آن هم این است که بین (ملکه) و (رفتار) تفاوت وجود دارد، یعنی زن در مقابل نامحرم رفتار و عمل متکبرانه داشته باشد تا نامحرم در او طمع نکند، نه اینکه خصلت تکبر در وجود او ملکه شده باشد به گونه ای که خودش را برتر از مردان ببیند. 
2. تکبر در مقابل شخص متکبر، ولی مراد رفتار متکبرانه است نسبت به شخص متکبر نه داشتن ملکه تکبر، آن هم به قصد و نیت این که شخص متکبر به اشتباه خودش پی ببرد و سعی در اصلاح خود نماید. 
3. خود را موقّر و متشخص در مقابل دشمن و رقیب و بیگانه، نشان دادن هم براى مردان عملى ممدوح و پسندیده است .در جنگ احد هنگامى که حضرت پیغمبرصلى الله علیه وآله وسلم از سپاه اسلام بازدید مى کرد ابودجانه با غرور و ژست خاص در مقابل دشمن راه مى رفت، حضرت فرمود: این قبیل راه رفتن در اسلام تقبیح شده جز در جبهه جنگ و در مقابل دشمن که بایستى خود را قوى نشان داد آن رجزهائیکه رزمندگان در مقابل هم مى خواندند شخصیت و افتخارات خود را به رخ دشمن مى کشیدند تا رقیب را مرعوب و تحت تأثیر قرار دهد این قبیل خودستائى در این قبیل موارد استثنائى هم ممدوح و پسندیده و بجاست.
موفق و پاینده باشید.

غرور مثبت

دیدگاه شما برای ما ارزشمند است

نظر شما چیه؟ منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم *

دکمه بازگشت به بالا