آیا روبوسی در
آیا روبوسی در إسلام مبنایی دارد؟نحوه سلام کردن در إسلام چگونه أست؟
دراسلام معانقه داریم ولی ربوسی که بین مردم ایران مرسوم است نداریم.آداب و چگونگی سلام کردن
سلام به مثابه فرمول روابط جمعی و نیز عامل همگرایی جامعه اسلامی (در بعد روحی و اخلاقی) با داشتن آثار گسترده یقینا بدون توجه به لوازم و رسم آن نمیتوان به نتایج مطلوب و دلخواه رسید.
بزرگان دین به ویژه پیامبر گرامی اسلام در خصوص آداب سلام کردن نکات مختلفی را بیان داشته که ما در این مقوله مختصر با گردآوری و کنار هم نهادن این سفارشها در صدد بیان فرمول منسجم آداب سلام کردن میباشیم. نمونههایی از این نکات ذیلا با بهرهگیری از روایات تقدیم میگردد.
به همگان سلام کردن و همراه ساختن آن با مصافحه
دیلمی در کتاب ارشاد القلوب روایت کرده است رسول خدا (ص) با فقیر و غنی یکسان مصافحه میکرد و دست خود را نمیکشید تا طرف دست خود را بکشد و به هر کس که میرسید سلام میکرد (ارشاد القلوب باب 32)
سبقت گرفتن در سلام
حضرت امام صادق (ع) میفرماید: برای آغازگر سلام هفتاد ثواب است
افشای سلام و اظهار علنی آن (گفتن با صدای بلند)
سلام از جمله عوامل نفی نفاق و دورویی و کینه در روابط اجتماعی است لذا همواره از بزرگان دین به ما سفارش شده که سلام را به صدای بلند اظهار کنیم. رسول خدا در این زمینه میفرماید:
سلام را آشکار کنید تا رشته دوستی شما استوار گردد (نهجالفصاحه ص383)
سلام را آشکار کنید تا سلامت باشید (نهجالفصاحه ص383)
بدون گفتن سلام وارد مکان نشدن
شیخ صدوق در کتاب فقیه از حضرت امیرالمؤمنین (ع) پیرامون سنت رسول خدا (ص) میفرماید:
پیامبر برای ورود به منزل دیگران سه بار سلام میداد اگر جواب میشنید داخل میشد وگرنه برمیگشت (کتاب الفقیه صدوق ص 88)
سلام قبل از طرح هر خواستهای
سلام بر سؤال مقدم است هر که پیش از سلام سؤال آغاز کرد جواب ندهید. (نهجالفصاحه ص 383)
ثواب و منزلت سلام کننده
در بیان اهمیت و جایگاه سلام و در راستای تشویق مسلمانان به انجام این امر مهم و برای تقویت ساختار روابط عاطفی آنان اسلام از رهگذر فرمایشات پیشوایان دین به بیان ثواب و پاداش سلام نیز اشاره میکند تا دینداران را در اجرای مسابقه خیرات تشویق و ترغیب نماید. در زمینه توضیح ثواب سلام حضرت امام حسین (ع) میفرماید:
سلام هفتاد حسنه دارد شصت و نه تا برای آغازکننده و یک حسنه برای پاسخگو است. پیامبر اکرم (ص) در وجوب و استحباب قبول و ایجاب سلام میفرماید: سلام کردن به دلخواه است و جواب آن واجب است. (نهجالفصاحه ص 383) همچنین ایشان در بیان وجوب پاسخ دادن به سلام دیگران میگوید:
سلام را جواب دهید و از محارم چشم پوشید و سخن نیکو بگویید (نهجالفصاحه ص 383)
در حدیثی دیگر حضرت محمد (ص) بخیلترین آدمها را کسانی میداند که در ادای سلام دچار بخل شدهاند و میفرماید: بخیلترین مردم آن کس است که از سلام دادن بخل میورزد. (نهجالفصاحه ص 384) پاسخ سلام باید چگونه باشد:
قرآن کریم به عموم مسلمانان تأکید میکند اگر کسی به شما سلام داد باید به شیوه و شکل بهتری او را پاسخ گویید تا بر این اساس مسلمانان را به تعمیق روابط اجتماعی ترغیب نماید.
هرگاه کسی به شما سلام و تحیت گفت شما نیز باید تحیتی بهتر از آن و یا نظیر آن را پاسخ دهید زیرا خدا به حساب هر نیک و بدی کاملا خواهد رسید. (نساء-85)
آیا روبوسی در