دین و اندیشه

عقده حقارت

پرسش و پاسخ

میخوام بدونم آیا این درسته که دوست داشته باشم محبوب باشم در بین مردم و حتی جنس مخالف به طوری که مفسده ای ایجاد نشه اگر امکانش هست چه جوری و اگر نه چطور با این قضیه کنار بیام دوست دارم نزد همه و به ویژه کسانی که سرشکستگیم رو روزی دیدند سربلند و عزتمند بشم همه دوستم داشته باشن و به شرایطم غبطه بخورن و بفهمند که با توکل به خدا همه میتونن به جایگاههای نیکو برسنددلم میخواد دیده بشم مثلاً آیا اگه با ارایه مطالب ادبی و مذهبی و نشون دادن روحیات و علایقم و اعتقاداتم به جنس مخالف موجب جذب اونها بشم گناهی مرتکب شدم و در این صورت باید برای رفع این نیازهای روحی و اخلاقی چه کار کردبا تشکر

اینکه بخواهیم محبوب شویم چیز پسندیده ایست و اساسا انسان باید در هر مقامی که هست دنبال محبوبیت باشد.پدر محبوب راحتر می تواند فرزند خود را تربیت کند و بیشتر مشاور و راهنمای او قرار خواهد گرفت، روحانی محبوب از تاثیر کلام بیشتری برخوردار خواهد بود و…
این قضیه به قدری مهم بوده و دارای اهمیت است که اکثر ائمه در دعاهای خویش آن را از خداوند سبحان طلب کرده اند.
نکته ای وجود دارد باید دید: اولا: هدف ما از محبوب شدن چیست؟ هدایت و تأثیر گذاری ویا اغفال و فریب دادن! ثانیا: ابزاری که ما در این راه چیست؟ ایمان و حسن خلق و انصاف و صداقت و گذشت و یا ریا و دروغ و…!
پرسشگر گرامی، عقده ی حقارت که اغلب اوقات نا خود آگاه می‌باشد در اثر عوامل و انگیزه‌های گوناگون در روان انسانها بوجود می‌آید، موضوع عقده حقارت برای نخستین بار توسط روانشناس معروف آقای آدلر بصورت تئوریک مطرح گردید، ایشان معتقد است که عقده حقارت موتور محرکه ی انسان بسوی اهداف است لذا اگر فرد عقده مذکور را در راه صحیح بکار گیرد و از آن برای شکوفایی اش استفاده کند بسیار مطلوب خواهد بود، مثلا شخصی دچار عقده حقارت با محتوای عدم توجه جدی مردم به اوست، حال اگر این شخص این خلاء وجودی خود را با تحصیل علم پر کند و مثلا با تلاش شبانه روزی از مخترعین و مکتشفین بزرگ گردد تا بدین وسیله مردم به توجه جدی نمایند و او را برتر و بالاتر از خود ببینند، بسیار مطلوب خواهد بود اما اگر شخص خلاء وجودی مورد اشاره را با قتل و جنایت پرکند تا مردم توجه جدی به او نمایند این عقده حقارت منجر به فرو غلتیدن او در منجلاب پستی و حیوانیت خواهد شد. رواندرمانگران و مشاوران گاهی از این حس برای ایجاد انگیزه و وادار ساختن شخص برای خروج از مشکل استفاده می کنند و عقده حقارت او را برجسته می سازند تا شخص برای خروج از آن تلاش نماید. پس بایدبکوشیم تا استعدادهای فطری و توانایی و ظرفیت خویش را در هر زمینه و مقیاسی که باشد شناسایی کنیم و از آن ها را در راه محو حقارت های درونی خویش بهره برداری بهینه نماییم.
سخن آخر اینکه، به نظر می رسد جهان بینی انسان در حل چنین مشکلی بسیار تأثیر گذار است، اگر انسان به این سطح از نگرش برسد که فقط خدا و هر آنچه در مسیر هدایت به سوی اوست اهمیت دارد، دیگر به دنبال جلت توجه مردم نخواهد بود و اگر هم باشد منشأ خدایی داشته و برای رسیدن به خدا و یا رساندن به اوست که بسیار زیباست.
موفق و موید باشید، بازهم با ما سخن بگویید.

عقده حقارت

دیدگاه شما برای ما ارزشمند است

نظر شما چیه؟ منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم *

دکمه بازگشت به بالا