موشک بالستیک قدر / اولین موشک بالستیک ضدکشتی ایران در اختیار انصارالله یمن

اولین موشک بالستیک دریایی ایران با نام «قدر» توسط شهید حسن طهرانی مقدم ساخته شد و حالا پس از گذشت چندین سال، همین فناوری در اختیار مجاهدان یمنی قرار گرفته است.
به گزارش راشدون سیدمحمد طاهری: بدون شک توانمندی موشکی نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یکی از اضلاع مهم توان بازدارندگی جمهوری اسلامی ایران است که رسیدن به این توانمندی مرهون تلاش و مجاهدت سرداران و دانشمندان گمنامی است که بین آنها سردار شهید حسن طهرانی مقدم نقشی بیبدیل ایفا کرده است.
بسیاری از محصولات و دستاوردهای دفاعی کشور در حوزه موشکی، توسط این شهید بزرگوار پایهگذاری شده و امروز به ابزاری قدرتمند برای دفاع در مقابل هرگونه تهدید بدل شده است.
اما در این بین رسیدن به فناوری موشکهای بالستیک ضدکشتی را شاید بتوان نقطه عطفی در دایره توانمندیهای موشکی کشور دانست که از ایده تا محصول توسط شهید طهرانی مقدم دنبال شده است.
منطقه حساس و راهبردی خلیج فارس و تنگه هرمز به همراه دریای عمان که تمام سواحل شمالی آن جزو خاک کشورمان است، یکی از مهترین گلوگاههای اقتصادی دنیا بخصوص در حوزه انرژی است که همین امر موجب شده تا همه قدرتهای دنیا در طول سالیان متمادی تمایل داشته باشند با حضور نظامی در این منطقه با اعمال قدرت به تامین منافع بعضا نامشروع خود بپردازند. از سوی دیگر قلب تپنده اقتصادی کشورمان نیز در همین منطقه واقع شده است.
این ویژگیها سبب شده نیروهای فرامنطقهای با حضور ناوگان نظامی خود در این منطقه همواره تهدیداتی را علیه جمهوری اسلامی ایران مطرح کنند تا از این طریق بتوانند سیاستهای خود را به ایران و کشورهای منطقه تحمیل کنند.
تردد آسان شناورهای نظامی فرامنطقهای در خلیج فارس تا زمانی ادامه داشت که کشورمان سلاح مناسبی برای مقابله با شناورهای آمریکایی در اختیار نداشت تا آنها را از سواحل خود دور کند. حمله نیروهای آمریکایی به افغانستان و عراق نیز موجب ازدیاد حضور ناوگان آمریکا و نیروهای فرامنطقهای در خلیج فارس شد و همین امر موجب شد تا در سطح فرماندهان ارشد تکاپویی برای دست یافتن به سلاحی که بتواند نیروهای آمریکایی را از سواحل ایران دور نگهدارد، آغاز شد.
در این برهه شهید طهرانی مقدم بدون آن که مسئولیت مستقیمی در حوزه تسلیحات دریایی داشته باشد وارد عمل میشود. ایده شهید طهرانی مقدم ساخت یک موشک بالستیک دریایی بود آنهم در حالیکه تا آن زمان چنین سلاحی در نیروهای مسلح کشور وجود نداشت.
موشک تندر 69
در آن زمان دقیق ترین موشک عملیاتی سپاه، موشک تندر 69 بود. تندر 69 در واقع همان موشک B610 چینی بود که در سال 1369 توسط سپاه از چین خریداری شده بود. موشک چینی نیز در حقیقت نمونه زمین به زمین موشک پدافند هوایی سام 2 بود و 150 کیلومتر برد داشت.
ایده شهید طهرانی مقدم بر این محور استوار بود که با تغییر کاربری موشک تندر 69 یک موشک بالستیک ضدکشتی طراحی کند. بر همین اساس پروژهای به نام «قدر» در جهاد خودکفایی نیروی هوایی سپاه کلید میخورد.
اما این پروژه با مسائل متعددی روبرو بوده است. موشکهای ضدکشتی در آن دوره عمدتا از نوع موشکهای کروز بودند که خط سیری مستقیم دارد اما موشک بالستیک زمین به زمین خط سیر منحنی دارد و برای هدف قرار دادن اهداف ثابت طراحی شده است و ساخت یک موشک بالستیک که بتواند اهداف متحرک را هدف قرار دهد کار بسیار مشکلی بود.همزمان متخصصان وزارت دفاع کار ساخت موشک کروز ضدکشتی در قالب پروژه «یاعلی» را نیز آغاز کرده بودند.
بالاخره با حمایتهای سردار شهیداحمد کاظمی که در آن زمان فرماندهی نیروی هوایی سپاه را بر عهده داشت، موشک زمین به زمین تندر با افزودن یک جستجوگر اپتیکی که بتواند روی هدف قفل کرده و تصاویر تمام طول مسیر را به مرکز فرماندهی ارسال کند، تبدیل به یک موشک ضد شناور میشود.
آزمایش موشک تندر 69 در یکی از رزمایشهای موشکی
تستهای فراوانی برای عملیاتی شدن موشک قدر ضد شناور انجام میشود اما تست نهایی زمانی انجام میشود که شهید طهرانی مقدم دیگر مسئولیتی در جهاد نیروی هوایی نداشته است ولی برای تست نهایی در دریاچه ارومیه حاضر میشود.
تصویری از بدنه موشک بالستیک ضد کشتی «قدر» برگرفته کتاب «مرد ابدی»
روز تست موشک قدر هوای دریاچه ارومیه ابری میشود و همین امر موفقیت کار را با تردیدهایی مواجه میکند. اما به لطف خدا روزنهای در میان ابرها باز شده و دستور شلیک صادر میشود. موشک شلیک میشود و با گذر از روزنه میان ابرها و قفل کردن روی هدف از پیش تعیین شده، دقیقا به آن برخورد کرده و منهدمش میکند. بعدها از دستاوردهای همین موشک در جریان طراحی و ساخت موشکهای «خلیج فارس» و «هرمز» استفاده میشود.
شلیک موشک بالستیک خلیج فارس و انهدام هدف دریایی
به این ترتیب موشک «قدر» تبدیل به اولین موشک بالستیک ضد شناور ایرانی میشود. حالا سالها از آن زمان میگذرد و دستاورد شهید طهرانی مقدم امروز به عنوان یک سلاح ضد شناور در دست مجاهدان یمنی است.
موشک زمین به زمین قاهر یمن
موشک «محیط» نیروهای مسلح یمن در واقع با الگو برداری دقیق از همان موشک قدر ضد شناور ایرانی طراحی شده است. ارتش یمن نیز از سالها قبل تعداد قابل توجهی موشکهای پدافندی سام 2 در اختیار داشت. با شروع تجاوز عربستان به یمن ابتدا این موشکهای پدافندی، تبدیل به موشکهای زمین به زمین قاهر 2 و قاهر 2 ام شدند که عملیاتهای موفقی را هم علیه ارتش عربستان و هم پیمانانش اجرا کردند.
موشک بالستیک ضد کشتی محیط
اما در جریان رژه نیروهای انصار الله نمونه ضد شناور موشکهای قاهر که حالا مانند قدر ایرانی به یک جستجوگر اپتیکی برای هدف قرار دادن ناوهای دشمن تجهیز شده بود، با نام «محیط» به نمایش درآمد.
این موضوع بیانگر آن است که جمهوری اسلامی ایران توانسته طی سالهای اخیر سطح پشتیبانی از جبهه مقاومت را بالاتر از قبل پیگیری کند و علاوه حمایتهای همه جانبه از این جبهه انتقال فناوری در جهت هرچه توانمندتر شدن گروههای مقاومت را در دستور کار خود قرار داده است. موضوعی که موجب شکل گیری شبکه یکپارچه فرماندهی و کنترل در منطقه بخصوص در حوزههای پهپادی و موشکی شده است.
حالا موشکی که روزی توانسته بود آمریکاییها را از سواحل ایران دور کند به سلاحی بدل شده که توانسته منافع آمریکا و متحد اصلیاش در منطقه یعنی رژیم صهیونیستی را باچالشهای جدی روبرو کند.
موشک ایرانی که اسرائیل و پایگاههای نظامی آمریکا را به راحتی هدف قرار می دهد +تصاویر و ویژگیها

باشگاه خبرنگاران نوشت: موشک بالستیک قدر یکی از موشکهای بومی ایران است که با فکر و اندیشه طراحی و ساخته شده است.
رهبر انقلاب بارها در سخنرانی های خود به این موضوع اشاره کردند که قدرت موشکی نیاز قطعی کشورمان است. ایشان در بیانات خود در بیست و نهمین سالگرد ارتحال امام خمینی(ره) درباره قدرت موشکی ایران فرمودند: « ساخت موشکهای گوناگون و اقتدار موشکی، موجب ایجاد امنیت در کشور است. جوانهای ما یادشان نیست، همین شهر تهران در زیر آتش موشکهای شبانهروزیِ دشمن میسوخت! خانهها خراب میشد، انسانها کشته میشدند؛ در شهر تهران! شهرهای جبهه مثل دزفول، مثل اهواز، مثل شوش و بقیّه شهرها که جای خود دارد؛ حتّی تا شهرهای دوردست، موشکهای دشمن میرسید! ما موشک نداشتیم، وسیلهی دفاع نداشتیم، مجبور بودیم دستمان را روی هم بگذاریم، تماشا کنیم! امروز جوانان ما توانستهاند به قدرت موشکی اوّل منطقه تبدیل بشوند. دشمن میداند که اگر یکی بزند، ده تا میخورَد. پس موشک، مایهی امنیّت و نقطهی قوّت است. ببینید؛ دشمن روی مسئلهی موشکی متمرکز میشود. یک عدّهای هم متأسّفانه در داخل با دشمن همصدا میشوند که «آقا چه فایدهای دارد؟».

قدرت موشکی ایران در ابتدای راه خود
همان طور که رهبر انقلاب هم به مسئله موشکی و لزوم داشتن آن اشاره کردند، قدرت موشکی امروز برای ایران اسلامی با جغرافیای ژئوپولتیک خود یک نیاز اساسی به شمار میرود.
ایران پیش از پیروزی انقلاب اسلامی فقط موشکهای دفاع ضد هوایی با بُرد کوتاه داشت که موشکهای هاگ نام داشتند. انقلاب اسلامی که پیروز شد، عراق با تجهیزات و تسلیحات مختلف به ایران حمله کرد، در مقابل ایران، موشکی برای دفاع از خود در برابر موشکهای اسکاد بی و اسکاد سی عراقی که به شهرهای ایران مانند تهران، تبریز، دزفول و سایر شهرهای کشورمان میرسید، نداشت.

همان سالها ایران به سراغ خرید موشک از کشورهای دوست خود مانند سوریه و کره شمالی رفت و با کمک آنها توانست نخستین موشکهای بومی خود را توسط سردار حاج حسن طهرانی مقدم بسازد و آزمایش کند. همین کمکها باعث شد تا به مرور و پس از پایان دفاع مقدس این صنعت را با ساخت موشکهایی مانند خانواده موشکی شهاب آغاز و امروزه هم با ساخت موشکهایی مانند قدر، قیام، خرمشهر و سایر موشکهای بومی این دانش را ارتقا بخشد.
موشک قدر F
این موشک یکی از دستاوردهای بومی موشکی کشورمان است که با تلاش و اندیشه متخصصان صنعت دفاعی کشورمان رونمایی شد. سال ۱۳۹۱ بود که جمهوری اسلامی ایران دو فروند موشک که یک فروند آن قدر F بود را از کویر سمنان به سمت دهانه دریای عمان شلیک و اعلام کرد: هر دو فروند با موفقیت هدف خود را در دریا منهدم کردهاند.

در اسفندماه سال ۹۴ بود که در جریان برگزاری رزمایش موشکی «اقتدار ولایت» دو فروند موشک قدر از نوع قدر F و قدر H از ارتفاعات البرز شرقی به سوی اهدافی در سواحل مکران شلیک شد، نکته جالبی که در این تصاویر به چشم می خورد نوشته ای به زبان عبری با عنوان «اسرائیل باید از صحنه روزگار محو شود» نوشته شده بود.
مشخصات فنی موشک قدر F
موشک قدر F حاصل ارتقا و بهینه سازی موشک شهاب ۳ است که با هدف ارتقای بُرد و قدرت تخریب ساخته شده است. این موشکها قرار است در یک خانواده به نام خانواده موشکی قدر خودنمایی کنند که موشکهای قدر F، H و یک مدل در حال طراحی به نام قدر S را شامل میشود.

موشک قدر F بُردی در حدود ۲ هزار کیلومتر دارد که با یک کلاهک جنگی به وزن ۶۵۰ کیلوگرم از مجموع وزن ۱۷ هزار کیلوگرمی خود می تواند به عنوان یک موشک بالستیک زمین به زمین اهدافی را تا دریای مدیترانه مورد هدف قرار دهد. طول این موشک در حدود ۱۵ متر وقطر آن نیز در حدود یک متر و ۲۵ سانتیمتر است. این موشک با پیشرانه ای با سوخت مایع می تواند به سرعت بالایی در رسیدن به اهداف خود برسد.
موشک قدر H
موشک قدر H در بسیاری از موارد شباهت زیادی به قدر F دارد، دومین عضو پروژه قدر احتمالا وزنی در حدود ۱۵ هزار کیلوگرم، طول تقریبی بین ۱۵ تا ۱۷ متر، قطر بیش از یک متر، توانایی حمل کلاهکی با وزن تقریبی ۶۵۰ کلیوگرم را دارد و از سوخت مایع برای پرواز استفاده میکند، اما از نظر برد، نمونه H با قدر F حدود ۴۰۰ کیلومتر اختلاف دارد، برد قدر H نزدیک ۱ هزار و ۷۰۰ کیلومتر است در حالی که قدر F بالغ بر ۲ هزار کیلومتر برد دارد.
این کاهش برد به احتمال زیاد به دلیل استراتژی نیروهای مسلح کشورمان بوده، اما نکته جالب این است در حال حاضر خانواده موشکی قدر به کلاهکهای بارشی مسلح شدهاند و این توان به وجود آمده تا در صورت تهدید، ایران بتواند پایگاهها و شریانهای اصلی دشمن در اطراف کشور را با کمترین تعداد موشک، اما در وسعت بالا منهدم کند.
اسرائیل؛ دیروز تهدیدکننده، امروز مغلوب تهدیدات
جمهوری اسلامی ایران در منطقه در نبردهای احتمالی دست بالا را دارد و با وجود اینکه رژیم صهیونیستی بارها جمهوری اسلامی ایران را تهدید به حمله نظامی کرده است، اما کشورمان با توان موشکی بسیار بالایی که دارد میتواند هر هدفی را در سرزمینهای اشغالی مورد اصابت قرار داده و ویران کند.

خبرگزاری فرانسه درباره موشک قدر F نوشت که موشک قدر F تواناییهای گستردهای دارد و برد این موشکها به اندازهای است که نه تنها قابلیت هدف قرار دادن رژیم صهیونیستی را دارند؛ بلکه میتوانند پایگاههای آمریکا را در کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس هدف قرار دهد. موشکهای کلاس «قدر» نشان دهنده توان راهبردی جمهوری اسلامی ایران است و دست دشمنان را در تهدید و تعرض کوتاه میکند، اما همه سخنان باید در عمل ثابت میشد.