دین و اندیشه

رابطه با روسیه و پذیرش ولایت کفار

پرسش و پاسخ

با سلام، ایا روابط کنونی ما با روسیه مصداق ایه “یا ایها الذین امنوا لا تتخذوا الْیهود والنصارى اوْلیا بعْضهمْ اوْلیا بعْض ومنْ یتولهمْ منْکمْ فانه منْهمْ ان الله لا یهْدی الْقوْم الظالمین” نمی‌شه؟
یک نفری می‌گفت ما چون خیلی روی هم حساب کردیم و این حرفها، مصداق این ایه می‌شه. می‌شه لطفا توضیح بدید؟

پاسخ کوتاه:
رابطه ایران و روسیه بر اساس منافع مشترک بوده و یک رابطه دوسویه و متقابل است و مصداق پذیرش ولایت کفار و مشمول آیه شریفه نیست. در قرآن کریم از مطلق رابطه با کافران نهی نشده است، بلکه رابطه با کافرانی نفی شده است که به حقوق مسلمانان احترام نگذاشته و به دنبال تسلط بر مسلمانان و ضربه زدن به مسلمانان و تحکیم ولایت خود باشند.
نظام جمهوری اسلامی بر اساس احترام متقابل و در راستای مصالح و منافع ملی خویش، خواستار برقراری و گسترش روابط با تمامی کشورها از جمله کشور روسیه است و اگر با آمریکا و رژیم صهیونیستی رابطه ندارد به دلیل ماهیت استکباری وسلطه جویانه و خوی تجاوز طلبی آمریکا و جعلی بودن رژیم صهیونیستی است که امکان ایجاد و برقراری رابطه بر اساس احترام متقابل را مخدوش می سازد. این در حالی است که کشورهایی مانند روسیه و چین چنین نگرشی را در روابط با ایران نداشته و ماهیت استکباری ندارد و در صدد تحمیل خواسته ها و تمایلات خود بدون در نظر گرفتن منافع ملی کشور ما نبوده و نیستند .

رابطه ایران و روسیه بر اساس منافع مشترک بوده و یک رابطه دوسویه و متقابل است و مصداق پذیرش ولایت کفار و مشمول آیه شریفه نیست. با این توضیح که اصل لزوم رابطه و تعامل میان کشورها در سطح عرصه بین المللی ضرورتی غیر قابل انکار می باشد زیرا کشورها در سطح بین المللی به دلیل ارتباط و پیوند عمیق و به منظور تامین نیازها و منافع در ابعاد مختلف، نیازمند تعامل و رابطه با سایر کشورها هستند و هیچ کشوری نمی تواند در سطح بین المللی و جهانی خودش را بی نیاز از ارتباط با سایر کشورها دانسته و بدون ارتباط و تعامل باسایر کشورها منافع ملی خود را تامین کند و نیازهای خود را برطرف سازد . از این رو تعامل در سطح بین المللی با سایر کشورها یک ضرورت و نیاز اساسی است اما در عین حال این تعامل زمانی مفید و کارآمد خواهد بود که بر پایه حفظ استقلال کشورها و احترام و منافع متقابل و بدور از هر گونه سلطه طلبی و زیاده خواهی و مانند آن باشد، زیرا در غیراین صورت استقلال و هویت کشور وابسته در عرصه بین المللی خدشه دار شده و سطوح مختلف میان کشورها شکل خواهد گرفت و کشورهای قدرتمند و سلطه گر اهداف خویش را بر سایر کشورها تحمیل می کنند و به منافع ملی سایر کشورها توجهی نخواهند نمود.
در قرآن کریم از مطلق رابطه با کافران نهی نشده است، بلکه رابطه با کافرانی نفی شده است که به حقوق مسلمانان احترام نگذاشته و به دنبال تسلط بر مسلمانان و ضربه زدن به مسلمانان و تحکیم ولایت خود باشند. خداوند متعال به مسلمانان چنین دستور می دهد:«لَا یَنْهَاکُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِینَ لَمْ یُقَاتِلُوکُمْ فِی الدِّینِ وَلَمْ یُخْرِجُوکُمْ مِنْ دِیَارِکُمْ أَنْ تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُوا إِلَیْهِمْ إِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ الْمُقْسِطِینَ إِنَّمَا یَنْهَاکُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِینَ قَاتَلُوکُمْ فِی الدِّینِ وَأَخْرَجُوکُمْ مِنْ دِیَارِکُمْ وَظَاهَرُوا عَلَى إِخْرَاجِکُمْ أَنْ تَوَلَّوْهُمْ وَمَنْ یَتَوَلَّهُمْ فَأُولَئِکَ هُمُ الظَّالِمُونَ؛ خدا شما را از نیکی کردن و رعایت عدالت نسبت به کسانی که در راه دین با شما پیکار نکردند و از خانه و دیارتان بیرون نراندند نهی نمی‌کند؛ چرا که خداوند عدالت‌پیشگان را دوست دارد. تنها شما را از دوستی و رابطه با کسانی نهی می‌کند که در امر دین با شما پیکار کردند و شما را از خانه هایتان بیرون راندند یا به بیرون‌راندن شما کمک کردند و هر کس با آنان رابطه دوستی داشته باشد ظالم و ستمگر است!»(سوره ممتحنه، آیه 9-8)
نظام جمهوری اسلامی بر اساس احترام متقابل و در راستای مصالح و منافع ملی خویش ، خواستار برقراری و گسترش روابط با تمامی کشورها از جمله کشور روسیه است و اگر با آمریکا و رژیم صهیونیستی رابطه ندارد به دلیل ماهیت استکباری وسلطه جویانه و خوی تجاوز طلبی آمریکا و جعلی بودن رژیم صهیونیستی است که امکان ایجاد و برقراری رابطه بر اساس احترام متقابل را مخدوش می سازد. این در حالی است که کشور روسیه چنین نگرشی را در روابط با ایران نداشته و ماهیت استکباری نداشته و در صدد تحمیل خواسته ها و تمایلات خود بدون در نظر گرفتن منافع ملی کشور ما نبوده و نیستند. بنابر این اگر امروز نظام جمهوری اسلامی با کشور روسیه رابطه دارد از آنجاست که این رابطه بر اساس احترام متقابل و حفظ استقلال کشور ما و در راستای تامین منافع ملی ما شکل گرفته است و با اصل عزت و حکمت و مصلحت به عنوان چارچوب سیاست خارجی ما هماهنگ است. البته بدیهی است که تمامی کشورها در روابط با یکدیگر منافع ملی خویش را در نظر گرفته و در راستای آن به تعامل با سایر کشورها می پردازند. اما آنچه مهم است این است که این رابطه و تعامل از حالت رابطه به وابستگی و سلطه یک طرف بر طرف دیگر نیانجامد و تعامل ایران با روسیه در این چارچوب قابل ارزیابی است.
 

رابطه با روسیه و پذیرش ولایت کفار

دیدگاه شما برای ما ارزشمند است

نظر شما چیه؟ منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم *

دکمه بازگشت به بالا