نامگذاری بر اساس حروف ابجد
ایا انتخاب نام فرزند بر اساس محاسبات ابجد نام فرزند و مادر و ماه تولد؛ در اسلام تایید شده است؟
پاسخ کوتاه:
در منابع معتبر روایی و سیره معصومین (علیهم السلام) چنین مطلبی وارد نشده است.
در منابع معتبر روایی و سیره معصومین (علیهم السلام) چنین مطلبی وارد نشده است. اما با توجه به مطالبی که در روایات در مورد نامگذاری فرزند وارد شده به چند نکته توجه شود:1. هدف از خلقت و زندگی انسان سعادت یافتن اوست و تمام کارها باید در این راستا قرار گیرد حتی نامگذاری و انتخاب اسم. هر اسمی تاثیرات خاص خود را دارد. چنانچه هر چیزی اثرات خود را بروز میدهد. انتخابٍ نامٍ خوب و زیبا مقدمهای برای تشویق به خوبیها و صفات پسندیده است. اسمی که از یک پیشینهی مثبت برخوردار است باعث تلقین همان خوبیها در فرد میشود و این دربارهی اسامی با پیشینة بد و منفی نیز صادق است.2- یکی از حقوق فرزندان بر پدر و مادر انتخاب نام نیکو برای فرزندان است. از امام علی(علیه السلام) در حدیثی حکایت شده: «حق کودک بر پدر و مادر این است که اسم نیکویی بر او بگذارند، او را با آداب اسلامی و آداب نیکو پرورش دهند و به او قرآن را بیاموزند.(1)3- یکی از علائم و نشانههای دوستی و دشمنی ما نسبت به افراد، استفاده و یا عدم استفادهی ما از اسامی ایشان است. بهتر است اسامی افراد مورد علاقهی خود را بر فرزندان خود انتخاب کنیم. نامهای ائمه(علیهم السلام) به عنوان محبوبترین افراد نزد ما بهترین اسامی برای فرزندانمان محسوب میشوند. چنان که در زیارت جامعه کبیره به امه علیهم السلام خطاب می کنیم و می گوییم « فَمَا أَحْلَى أَسْمَاءَکُمْ وَ أَکْرَمَ أَنْفُسَکُمْ وَ أَعْظَمَ شَأْنَکُم» یعنی چه شیرین و دلپذیر است نامهاى شما! نفوس و وجود مبارک تان چه با کرامت و بزرگوارانه است! و چه عظیم است شأن و مقام و منزلت تان!
4- استفاده از اسامی ائمه(علیهم السلام) خیرات و برکات مادی و معنوی فراوانی در زندگی ما به ارمغان میآورد که بسیاری از این برکات از توجه ما به دور است. بعنوان مثال از امام باقر(علیه السلام) حکایت شده: «شیطان از نام «محمد» و «علی» متنفر و گریزان است و از شنیدن نام دشمنان ما اهل بیت خوشحال و مغرور میشود.(2)
یا پیامبر اکرم(صل الله علیه و آله) میفرمایند: خانه، مجلس و گروهی که فردی با نام «محمد» در آن باشد، مبارک و سرشار از برکات است.(3)
از امام رضا(علیه السلام) نقل شده: «خانهای که در آن افرادی با نام محمد یا احمد یا علی و یا حسن یا حسین یا جعفر یا طالب یا عبدالله یا فاطمه از زنان آنان باشد؛ در آن خانه فقر داخل نمیشود.(4)
5- ملاکهای انتخاب بهترین اسم:
– بر اساس آنچه در روایات اسلامی است، بهترین نام ها آن است که نشانه بندگی پروردگار و یادآور فضایل و مکارم اخلاقی باشد.
بدین منظور، نامگذاری پسران به نام های انبیا و صلحا و ائمه معصومین و نامگذاری دختران به اسما و القاب حضرت فاطمه زهرا و زینب، که احیای گوشه هایی از فرهنگ وشعائر اسلامی است، بسیار مناسب است.
– اسم باید گویای خصلت نیکو و اخلاق خوب و پسندیده باشد.
– نشان و علامتی از آرمان، عقیده و مکتب اعلای شیعه در مفهوم اسم وجود داشته باشد.
– بدور از خرافات و هوسهای زودگذر باشد.
– یادآور افتخارات گذشته و افتخار آفرینان گذشته مانند شهداء باشد.
برای آشنایی و مطالعهی بیشتر در زمینه نامگذاری فرزندان از منظر روایات به منابع زیر مراجعه شود:
1. کتاب «فرهنگ نامگذاری در آیات و روایات»، محمد موحدی نژاد
2. کتاب فاطمه الگوی زن مسلمان، احمد صادقی اردستانی، دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، تابستان 74.
3. حقوق فرزندان در مکتب اهل بیت(علیهم السلام)، محمد جواد مروجی طبی، ص 41، چاپ بوستان کتاب قم، 83.
4. اسلام وتربیت کودکان، دکتر احمد بهشتی.
پی نوشت ها:
1. بحار الانوار، علامه مجلسی، ج 104، ص 128، مؤسسه الوفاء بیروت – لبنان، سال انتشار 1404 ق.
2. وسایل الشیعه، شیخ حر عاملی، ج 15، ص 126، چاپ مؤسسه آل البیت، قم ، سال انتشار 1409ق
3. مستدرک الوسایل، محدث نوری، ج2، ص 618، مؤسسه آل البیت ، قم 1408 ش.
4. الکافی، شیخ کلینی، ج 6، ص19، دار الکتب الاسلامیه، تهران ، ش 1365.
نامگذاری بر اساس حروف ابجد