امام مهدی علیه السلام و طول عمر
ماشاءالله به این قدرت و نعمت خدا که امام صاحب الزمان را عمر بیشتری داده است ،هیچکس هیچ بنده ای انقدر عمر نمیکند
پاسخ اجمالی :
عوامل و دلایل مختلف تجربی ،منطقی ، تاریخی می تواند«طول عمر» حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه را به اذهان تقریب نماید .
پاسخ تفصیلی :
1.دلایل و تجربیات علمی
علوم امروز، امکان طول عمر را تأیید کرده و کوشش بشر را در این راه، نتیجه بخش، موفقیت آمیز و لازم می شناسد و برای طول عمر، حد و اندازه ای معلوم نمیکند. تقلیل مرگ و میرها و طولانی شدن عمر، وارد مرحله عملی شده و با سرعت رو به تکامل است و حد متوسط عمر از 47 سال به 74 سال رسیده است. در این زمینه می توان نظر علوم مختلف را چنین تبیین کرد: زیست شناسان میگویند:اگر اختلالات و آسیب هایی که به انسان میرسد و موجب کوتاهی عمر او میشود، رفع گردد، عمر او به دویست سال خواهد رسید. برخی می گویند :انسان باید سیصد سال عمر کند؛ اینکه می بینیم هفتاد یا هشتاد سال عمر می کند، بر اثر آن است که عضوی از او فرسوده می شود و به عضوهای دیگر سرایت می کند. (مجله دانشمند، سال 6، ش 1، ص 43.) بر اساس نظر دانشمندان، پیری جز فرسوده شدن سلول های بدن نیست و اگر روزی بشر بتواند سلول های بدن انسان را جوان نگه دارد، خواهد توانست به راز طول عمر دست یابد و از عمری دراز برخوردار گردد. از نظر دانش جدید، جسم انسان برای سالیانی دراز، دارای قابلیت حیات و بقا است.
دانشمندانی که نظریات آنان مورد اعتماد است، می گویند:همه بافت های اصلی در جسم انسان و حیوان، تا بی نهایت قابلیت دارد و از این جهت کاملاً ممکن است که انسانی هزاران سال زنده بماند؛ البته مشروط به اینکه عوارضی بر او عارض نشود که ریسمان حیات او را پاره کند. (برای آگاهی بیشتر ر.ک :ائمتنا، ج 2، ص 371 ؛ منتخب الاثر، ص 281 ؛ المهدی، ص 141.
در قوانین طبیعی، در مورد مقدار عمر طبیعی بشر، هیچ اصل ثابت و غیر قابل تغییری وجود ندارد. به همین دلیل، دانشمندان علوم تجربی، همواره در حال مطالعه و آزمایش اند و می کوشند تا متوسط طول عمر انسان را افزایش دهند. بدون شک اگر مقدار عمر طبیعی انسان، دارای اصول ثابت و غیر قابل تغییر بود، این مطالعات و آزمایش ها، معنا و مفهومی نداشت. دانشمندان با تحقیقاتی که به عمل آورده اند. موفق شده اند عمر برخی از حشرات را تا نهصد برابر عمر طبیعی آن، افزایش دهند. اگر این قضیه روزی در مورد انسان به حقیقت بپیوندد، عمر هزار ساله برای انسان، امری پیش پا افتاده خواهد بود ( فصلنامه انتظار، ش 6، ص 242 و 243 ؛ به نقل از :علی محمد علی دخیل، ائمتنا، ج 2، ص 372. )
امام زمان عجل الله تعالی فرجه هم عالم کامل و هم عامل به قوانین و پدیده های الهی است و این دو در سایه تقدیر الهی، دیر زیستی و سالم زیستی را به همراه داشته است. (سید محمد تقی آیت اللهی، مقاله طول عمر، کتاب نینوا و انتظار، ص 269 – 272.)
2.امکان منطقی و عقلی :
حکما و فلاسفه گفته اند بهترین دلیل بر امکان هر چیزی، واقع شدن آن چیز است. همین که طول عمر در میان پیشینیان روی داده و تاریخ، افراد زیادی را به ما نشان می دهد که عمری دراز داشته اند، خود دلیل روشنی است بر اینکه طول عمر، از دیدگاه عقل، امری ممکن است و بنابراین طول عمر حضرت مهدی(عج) امکان پذیر است. خواجه نصیر الدین طوسی می گوید :«طول عمر مهدی عجل الله تعالی فرجه اتفاق افتاده و محقق شده است؛ چون چنین است؛ بعید شمردن طول عمر در مورد مهدی عجل الله تعالی فرجه جهل محض است» خورشید مغرب، ص 214. علامه طباطبایی نیز می نویسد :«هیچ قاعده و برهان عقلی وجود ندارد که بر محال بودن طول عمر دلالت کند. به همین جهت نمی توانیم، طول عمر را انکار کنیم» المیزان، ج 12، ص 52-35.
3. اخبار بیان شده در مذاهب و ادیان :
مسئله طول عمر تا حدودی مورد پذیرش ادیان قرار گرفته و آنها از عمر بسیار طولانی جمعی از افراد بشر خبر داده اند. تورات فعلی، در سِفر تکوین (اصحاح 5، 9 و 11) و… افرادی از پیغمبران و دیگران را نام برده و عمرهای طولانی هر یک را – که متجاوز از چهارصد، ششصد، هفتصد، هشتصد و نهصد بوده – به صراحت بیان داشته است. علاوه بر این معتقدند :«ایلیا»، زنده به آسمان برده شده است ر.ک :اظهار الحق، ج 2، ص 124. ادیان باستانی دیگر (مثل زرتشتی و بودایی) نیز از عمرهای طولانی جمعی از افراد بشر، خبر داده اند و همه قائل به طول عمر؛ بلکه بقای حیات اشخاص تا این زمان هستند صافی گلپایگانی، امامت و مهدویت، ج 2، ص 372 و 373.
مسیحیان نیز معتقدند:حضرت عیسی پس از قتل، زنده شد و تاکنون زنده است. چهار. اعجاز و قدرت الهی :یکی از راه های مهم اثبات امکان «طول عمر»، «اعجاز» و قدرت الهی است. با توجه به نصوص معتبر روایی، حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه ، با قدرت الهی زنده است و در میان مردم به حیات خود ادامه می دهد، همان خدایی که آتش را برای ابراهیم سرد و وسیله سلامتی قرار می دهد، عیسی و خضر را پس از قرن ها زنده نگه می دارد ؛ می تواند مهدی موعود را نیز با قدرت بی کران خود، زنده نگه دارد.
علامه طباطبائی نیز از مسئله «طول عمر» به عنوان «خرق عادت» یاد کرده، می نویسد :«نوع زندگی امام غایب را به طریق خرق عادت می توان پذیرفت. البته خرق عادت، غیر از محال است و از راه علم، هرگز نمی توان خرق عادت را نفی کرد؛ زیرا هرگز نمی توان اثبات کرد که اسباب و عواملی که در جهان کار می کنند، تنها همان ها هستند که ما آنها را دیده ایم و می شناسیم و دیگر اسبابی – که ما از آنها خبر نداریم، یا آثار و اعمال آنها را ندیده ایم یا نفهمیده ایم – وجود ندارد. از این رو ممکن است در فردی و یا افرادی از بشر، اسباب و عواملی به وجود آید که عمری بسیاری طولانی – هزار یا چندین هزار ساله – برای ایشان تأمین نماید» شیعه در اسلام، ص 151.
در هر صورت؛ پیغمبر صلی الله علیه و آله خبر داده و ائمه معصومین علیهم السلام نیز بشارت داده اند که حضرت حجت، فرزند امام حسن عسکری علیه السلام ، همان کسی است که در بامداد روز نیمه شعبان سال 255ه .ق عالم را به نور جمال خود منوّر ساخته است. او بعد از غیبت بسیار طولانی، ظهور نموده و جهان را پر از عدل و داد می کند امامت و مهدویت، ج 2، ص 374 و 375. با توجه به اینکه این بشارت ها قطعی، مسلّم و متواتر است و خداوند نیز بر هر کاری قادر و توانا است ؛ دیگر جای شبهه و شک و تردید نیست. امام صادق«ع» فرموده است :«در نظرتان شگفت نیاید که خداوند، عمر صاحب این امر را طولانی کند؛ همچنان که عمر نوح را طولانی نمود».
4. تجربیات تاریخی
واقعیت دیگری که در شناخت مساله طول عمر و امکان آن باید مورد نظر باشد تجربه تاریخ طولانی بشر است. در ادوار و اعصار اگر مساله دراز عمری در تاریخ زندگی بشر اتفاق افتاده باشد، تکرار یافتن موارد یا مورد مشابه آن امری طبیعی و معقول خواهد بود. فلاسفه می گویند: بهترین دلیل برای امکان چیزی واقع شدن آن چیز است. هم چنین روشن است که نقل تاریخی، به ویژه نقل متواتر و مشهور که سبب یقین و باور می گردد، یکی از راه های حصول علم و یقین و از مهمترین منابع اطلاعات بشر است.
کتب تاریخ، بسیاری از معمرین را نام برده اند. این گونه افراد هم در میان مردم عادی و هم در میان مشاهیر تاریخ از جمله پیامبران بوده اند.
نام شماری از درازعمران و مدت زندگی آن ها،که در کتاب های تاریخی به ثبت رسیده است، از این قرار است:
آدم: 930 سال
شیث: 912 سال
انوش: 960 سال
قینان: 920 سال
مهلائل: 700 سال
لوط: 732 سال
ادریس: 960 سال
متوشالح: 960 سال
لمک: 790 سال
نوح: 950 سال
ابراهیم: 195 سال
کیومرث: 1000 سال
جمشید: 900 سال
عمر بن عامر: 800 سال
عاد: 1200 سال. (5)
طول عمر از منظر متفکران بزرگ و دانشمندان علوم
پروفسور «شبس » فرانسوی در کتاب خود «امید به یک زندگی طولانی » می نویسد: «بشر می تواند با استفاده از مواهب طبیعی و قدرت تمدن خویش، زندگی طولانی تر و فعال تری داشته باشد و پیری را چندین سال به عقب اندازد.» (6)
دکتر «گیلوردهاوزر» می نویسد: «امروز علم پزشکی به کمک علم تغذیه، قیود و حدود عمر را از سر راه بشر برداشته و امروز بر خلاف اجداد و پدران خود می توانیم امیدوار باشیم که از عمر طولانی برخوردار خواهیم بود.» (7)
پروفسور «اتینگر» از پیشروان دانش «کریونیک » (8) (انجماد بدن انسان) می نویسد: «بشر قرن بیست و یکم با پیشرفت تکنیک ها و کاری که ما شروع کردیم (منجمد کردن بدن انسان) خواهد توانست هزاران سال عمر کند.» (9)
مجله الهلال که (یک مجله معتبر و مشهور مصری است) در جزء پنجم از قلم یک دکتر انگلیسی می نویسد: «برخی از دانشمندان توانسته اند عمر حشره میوه ها را به نهصد برابر افزایش دهند. بدین وسیله که او را از سم و مواد موذی حفظ کرده، وضع مناسبی برای ادامه زندگی او فراهم آوردند. روی این قیاس اگر عمر طبیعی انسان را مثلا 80 سال در نظر بگیریم، امکان افزایش عمر آدمی به 72000 سال می رسد.» (10)
5.طول عمر از دیدگاه ادیان آسمانی
اگر مشکل عمر از طرف مادی ها و ماتریالیست ها مطرح شود، پاسخ آن همان است که از زبان زیست شناسان، پزشکان و دیگر دانشمندان نقل کردیم و سیر تاریخی آن را در محدوده یک گفتار فشرده بررسی کردیم ولی اگر این مساله از طرف خداپرستان و پیروان ادیان آسمانی مطرح شود، گذشته از مطالب یاد شده دو استدلال دیگر نیز بر آن افزوده می شود.
الف) قدرت بی پایان خدا
همه خدا پرستان معتقد به قدرت بی پایان خداوند هستند و او را بر همه چیز توانا می دانند. خداوندی که این جهان را از کران تا کران با قدرت بی کرانش آفریده و بیش از 200 میلیارد کهکشان را با دست توانایش از میلیون ها سال پیش نگه داشته است هرگز از نگهداری ولی و حجت خود ناتوان نخواهد بود.
خدائی کین جهان پاینده دارد
تواند حجتی را زنده دارد
نمونه های دراز عمران در کتاب های آسمانی
در میان خداپرستان و پیروان ادیان آسمانی اختلافی نیست در این که طول عمر ممکن است و برای عمر هیچ موجود زنده ای محدودیت قطعی وجود ندارد. در تمام کتاب های آسمانی از دراز عمران بسیاری بحث شده است که از نظر پیروان آن ها امکان عمر طولانی را قطعی می سازد که به نقل چند نمونه از دو کتاب آسمانی بسنده می کنیم:
تورات و طول عمر
تورات کتاب مقدس یهودیان است که از نظر مسیحیان نیز مورد اعتماد می باشد، از این رهگذر تمام محتویات تورات مورد پذیرش یهود و نصاری می باشد. در تورات شرح زندگی تعداد زیادی از پیامبران و پیشینیان را نقل کرده است که تقریبا همه آن ها از عمر طولانی برخوردار بوده اند که به ذکر چند نمونه اکتفا می کنیم:
حضرت آدم: 920 سال
شیث پسر آدم: 912 سال
انوش پسر شیث: 905 سال
قیناس پسر انوش: 910 سال
مهلائیل پسر قیناس: 895 سال
یارد پسر مهلائیل: 963 سال
متوشالح پسر خنوخ: 969 سال
لمک پسر متوشالح: 777 سال
حضرت نوح پسر لمک: 950 سال (11)
قرآن و طول عمر
آیاتی از قرآن کریم از عمر طولانی در امت های پیشین خبر می دهد، مانند:
1 – «بل متعنا هؤلاء و اباءهم حتی طال علیهم العمر»; (12)
«بلکه آن ها و پدرانشان را از متاع دنیوی برخوردار ساختیم تا از عمر طولانی بهره مند شدند.»
2 – «فلولا انه کان من المسبحین للبث فی بطنه الی یوم یبعثون »; (13)
«اگر او (یونس) از زمره تسبیح کنندگان نبود، تا روز رستاخیز در شکم ماهی می ماند.»
این آیه تصریح دارد در این که عمر بسیار طولانی (از زمان حضرت یونس تا روز قیامت) که در اصطلاح زیست شناسان عمر جاویدان نامیده می شود برای انسان و ماهی از نظر قرآن کریم امکان پذیر می باشد. خوشبختانه کشف ماهی 400 میلیون ساله در سواحل ماداگاسکار امکان چنین عمری را برای ماهی اثبات کرده است. (14)
3 – قرآن کریم در مورد حضرت نوح علیه السلام می فرماید: «و لقد ارسلنا نوحا الی قومه فلبث فیهم الف سنة الا خمسین عاما»;
«به راستی ما نوح را به سوی قومش فرستادیم، پس 950 سال در میان آن ها درنگ نمود». (15)
در این آیه مدت دعوت حضرت نوح علیه السلام (پس از رسالت و پیش از طوفان) 950 سال بیان شده است و اگر مدت زندگی آن حضرت را پیش از رسالت و بعد از طوفان بر آن بیفزاییم قطعا از مرز هزار سال خواهد گذشت.
مطابق حدیثی که مرحوم صدوق رحمه الله از رسول اکرم صلی الله علیه و آله نقل کرده است، عمر آن حضرت 2450 سال (16) می باشد.
پی نوشت ها:
1) افتخارزاده، سید حسن، گفتارهایی پیرامون امام زمان علیه السلام، انتشارات نیک معارف، ص 116.
2) ر. ک: امینی، ابراهیم، دادگستر جهان، انتشارات شفق، ص 199.
3) دائرة المعارف بریتانیائی، ج 14، ص 376; ر. ک: دادگستر جهان، ص 184.
4) دائرة المعارف آمریکائی، ج 17، ص 463.
5) مسعودی، مروج الذهب; ر. ک: امینی، ابراهیم، دادگستر جهان، انتشارات شفق، ص 202.
6) ر. ک: راز طول عمر امام زمان علیه السلام، علی اکبر مهدی پور، انتشارات طاوس، ص 22.
7) ر. ک: دیرزیستی حضرت مهدی علیه السلام، مهدی کامران، ص 73.
8) برای طولانی کردن عمر انسان اختراع شده که دانشمندان متخصص تحت برنامه و تکنیک های علمی نوین می توانند عمر انسان را زیاد کنند و با منجمد کردن بدن و سرمازدگی مخصوص به بشر عمر طولانی می بخشند.
9) ر. ک: راز طول عمر امام زمان علیه السلام، علی اکبر مهدی پور، ص 22.
10) ر. ک: دولت مهدی علیه السلام، دکتر صادقی، ص 5.
11) راز طول عمر امام زمان (عج)، علی اکبر مهدی پور، انتشارات طاووس، چاپ سوم، ص 89.
12) انبیاء/44.
13) الصافات/ 143 و 144.
14) ر. ک: راز طول عمر امام زمان علیه السلام، ص 90.
15) عنکبوت / 14.
16) کمال الدین و تمام النعمه، شیخ صدوق، ص 5
امام مهدی علیه السلام و طول عمر