دین و اندیشه

فضیلت نماز شب

پرسش و پاسخ

سلام میخواستم درباره فضیلت نماز شب ویکی وچطور خواندنش برام توضیح بدین ممنونم

دوست گرامی. در قرآن کریم بیش از ده مورد، این مسأ له یاد شده و با عباراتِ گوناگون از سحرخیزان و شب زنده داران ، تجلیل و تمجید شده است .((تَتَجافى جُنُوبُهُمْ عَنِ الْمضاجِعِ یَدْعُونَ رَبَّهُمْ خَوْفاً وَ طَمَعاً وَ مِمّا رَزَقْناهُمْ یُنْفِقُونَ، فَلا تَعَلَمُ نَفْسٌ ما أُخْفِیَ لَهُمْ مِنْ قُرَّةِ أَعْیُنٍ جَزاءً بِما کانُوا یَعْملُونَ)).( سوره سجده: آیه 16 و 17.)پهلوهاى آنان از بسترها، تهى مى شود و از جایگاه خودشان بر مى خیزند و پروردگارشان را از روى بیم و امید مى خوانند و از آنچه به آنان داده ایم انفاق مى کنند، کسى نمى داند که به پاداش اعمال آنها چه چیزهایى که باعث چشم روشنى است ، براى آنها ذخیره شده است .تاک خویش از گریه هاى نیمه شب سیرآب دار ——————- کز درون او شعاع آفتاب آید برون
ذرّه اى بى مایه اى ترسم که ناپیدا شوى ———————- پخته تر کن خویش را تا آفتاب آید برون
در گذر از خاک و خود را پیکر خاکى مگیر—————– چاک اگر در سینه ریزى ، ماهتاب آید برون
گر به روى تو حریم خویش را در بسته اند —————– سر به سنگ آستان زن ، لعل ناب آید برون
(اقبال )
روایات در فضیلت نماز شب و مذمّت و نکوهش تارکان آن بنا به گفته عارف واصل مرحوم حاج میرزا جواد ملکى (ره ) در کتاب ((اسرار الصّلوة )) به حدّ تواتر رسیده است .
1 – «عن عبد الله بن سنان عن أبی عبد الله ع قال شرف المؤمن صلاة اللیل و عز المؤمن کفه عن الناس؛ عبدالله بن سنان از امام صادق (ع) روایت کرده است: نماز شب، مایه شرافت و والائى انسان مؤمن است، و عزت انسان باایمان در خوددارى او از دریوزگى کردن از مردم مى باشد».
2 ـ «عن معاویة بن عمار عن بعض أصحابه عن أبی عبد الله ع قال علیکم بصلاة اللیل فإنها سنة نبیکم و دأب الصالحین قبلکم و مطردة الداء عن أجسادکم؛ معاویه بن عمار به نقل یکى از اصحاب روایت کرده است که امام صادق (ع) فرمود: بر شماست که نماز شب بخوانید، زیرا نماز شب، سنت پیامبر شما و شیوه مردان نیکوکارى است که پیش از شما مى زیسته اند، و نیز باعث دورى بیماریها از بدنهاى شماست».
3 ـ «عن أبی بصیر عن أبی عبد الله ع قال حدثنی أبی عن جده عن آبائه عن علی بن أبی طالب ع قال قیام اللیل مصحة للبدن و رضاء الرب و تمسک بأخلاق النبیین و تعرض لرحمة الله تعالى؛ ابوبصیر از امام صادق (ع)، و آن حضرت از پدران بزرگوارش، از امیر مؤمنان على (ع) روایت کرده است که فرمود: نماز شب، بدن را سلامت مى بخشد، موجب خشنودى پروردگار مى گردد و مقید بودن به اخلاق پسندیده پیامبران الهى و خود را در معرض رحمت خداوندى قرار دادن است»
4 ـ عن فضیل عن أبی عبد الله ع قال : « إن البیوت التی یصلى فیها باللیل بتلاوة القرآن تضی ء لأهل السماء کما تضی ء نجوم السماء لأهل الأرض؛ فضیل از امام صادق (ع) روایت کرده است: « خانه هائى که شبها در آنها نماز و قرآن تلاوت مى شود، در نظر اهل آسمان مى درخشند همان گونه که ستارگان آسمانى براى اهل زمین مى درخشند».
5 ـ امام صادق علیه السلام مى فرماید: ((لَیْسَ مِنْ شِیْعَتِنا مَنْ لَمْ یُصَلِّ صَلوة اللّیل )) کسى که نماز شب نمى خواند، از شیعیان ما نیست )). (اسرار الصلوة : 289.)
6 ـ حدیثى از امام صادق علیه السلام چنین مى خوانیم : ((أَبْغَضُ الْخَلْقِ إ لى اللّه جِیْفَةٌ بِاللَّیلِ، بطالٌ بِالنَّهار)). «مبغوض ترین و ناپسندترین مردم نزد خداوند، کسى است که [شب را سراسر به خواب و] بسان مردارى گندیده و در روز بیکار و تنبل باشد.»
شب مردان خدا روز جهان افروزست ————– روشنان را به حقیقت شب ظلمانى نیست
مرحوم ملکى مى فرماید: استادم [ملا حسینقلى همدانى ] به من فرمود: ((فقط متهجّدین هستند که به مقاماتى نائل مى گردند و غیر آنان به هیچ جایى نخواهند رسید)).
علاّمه طباطبائى رحمه الله علیه مى فرماید:
چون به نجف اشرف براى تحصیل مشرّف شدم ، از نقطه نظر قرابت و خویشاوندى و رحمیّت گاهگاهى به محضر مرحوم قاضى شرفیاب مى شدم ، تا یک روز درِ مدرسه اى ایستاده بودم که مرحوم قاضى از آنجا عبور مى کردند، چون به من رسیدند دستِ خود را روى شانه من گذاردند و گفتند: ((اى فرزند! دنیا مى خواهى نماز شب بخوان و آخرت مى خواهى نماز شب بخوان )).
این سخن آنقدر در من اثر کرد که از آن زمان به بعد تا زمانى که به ایران مراجعت کردم ، پنج سال تمام ، در محضر قاضى روز و شب به سر مى بردم و آنى از ادراک فیض ایشان دریغ نمى کردم و از آن وقتى که به وطن بازگشتم تا وقت رحلت استاد، پیوسته روابط ما برقرار بود و مرحوم قاضى طبق روابط استاد و شاگردى ، دستوراتى مى دادند و مکاتبات از طرفین برقرار بود.
علاّمه مى فرمودند:((ما هر چه داریم از مرحوم قاضى داریم .))
خفتگان را خبر از زمزمه مرغ سحر—————– حیوان را خبر از عالم انسانى نیست
دوش مرغى به صبح مى نالید ——————– عقل و صبرم ببرد و طاقت و هوش
یکى از دوستان مخلص را ———————– مگر آواز من رسید بگوش
گفت باور نداشتم که تو را ———————–بانک مرغى چنین کند مدهوش
گفتم این شرط آدمیّت نیست ———————-مرغ تسبیح گوى و من خاموش
عبادات –از جمله خواندن نماز شب- به وقت انسان، برکتی ویژه می دهد. آیت الله بهجت (رضوان الله تعالی علیه) معتقد بودند که عبادات، ممد مطالعات اند. ایشان می فرمودند: عبادت، زمان مطالعه را به یک پنجم تقلیل می دهد. (فقدان عشق/ ویژه نامه دومین سالگرد ارتحال ملکوتی عارف واصل حضرت آیت الله بهجت قدس سره/ ص11)

کیفیت نماز شب به طور اختصار:
نماز شب مجموعا یازده رکعت است که ده رکعت آن به صورت پنج نماز دو رکعتی مانند نماز صبح خوانده می شود. هشت رکعت اول را به نیت نافله شب می خوانند و دو رکعت بعد را به نیت نماز (شفع ) و یک رکعت آن را به نیت نماز (وتر). افضل آن است که نماز شب به هنگام سحر خوانده شود و هنگام سحر عبارت است از یک سوم آخر شب و هر قدر به صبح نزدیک تر باشد افضل خواهد بودلذا قدری قبل از اذان صبح می توان نماز شب را خواند. 2. طلب مغفرت براى چهل مؤمن و یا سیصد مرتبه «العفو» و … همه از آداب نماز شب محسوب مى شوند که مستحب است در قنوت نماز وطر گفته شود. و اگر در هر کدام از این ها کمتر و یا بیشتر شد, اشکالى نداردیعنی اگر چهل نفر مؤمن را نمى توانید بشمارید، یا سراغ ندارید می توانید به صورت کلى بگوید «اللهم اغفر للمؤمنین والمؤمنات؛ خدایا ببخش همه مؤمنین و مؤمنات را» که این گونه انجام دادن کفایت مى کند؛ زیرا که طلب مغفرت براى چهل مؤمن و یا سیصد مرتبه «العفو» و … همه از آداب نماز شب محسوب مى شوند نه از اصل آن؛ مقصود از چهل مؤمن نیز چهل مسلمان است نه مؤمن کامل، و اگر کمتر و یا بیشتر شد اشکالى ندارد. همچنین علاوه بر این می توانید هر دعای دیگری که خواستید برای خود و یا برای دیگران بکنید.
3. منظور از مومن روشن است و شما می توانید چهل مومن از بین اصحاب پیامبر ص و ائمه ع و یا علما و شهدا و اساتید و مربیان الهی و یا اقوام و دوستان خود انتخاب کنید و لازم نیست حتما تعداد انها به 40 نفر برسد .

فضیلت نماز شب

دیدگاه شما برای ما ارزشمند است

نظر شما چیه؟ منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم *

دکمه بازگشت به بالا