مدت حکومت امام زمان
مدت زمان حکومت امام زمان چند سال است
بر اساس احادیث، حکومت و فرمانروایی آن حضرت از هفت تا هفتاد سال ( یا بیشتر) طول می کشد و در این مدت جهان تحت مدیریت و زعامت سیاسی – الهی آن حضرت ، دوران خوشی را سپری خواهد کرد .برخی از محققان ، این تفاوت ها را اشاره به مراحل و دوران های حکومت آن حضرت می دانند و معتقدند : آغاز شکل گرفتن و پیاده شدن حکومت پنج یا هفت سال و دوران تکامل آن چهل سال و دوران نهایی اش بیش از سیصد سال است .(1) در اینجا به بعضی از این روایات اشاره می شود :1. پیامبر صلی الله علیه و اله : « مهدی هفت یا ده سال صاحب امر ( حاکم ) مردم است ؛ سعادت مندترین مردمان ، اهل کوفه هستند » (2) و نیز : « ملک سبع سنین أو ثمان سنین أو تسع سنین » .(3)2. امام صادق علیه السلام : « … ]مهدی [ هفت سال حاکم می شود ؛ روزها و شب ها برایش طولانی می شود تا اینکه یک سال برابر ده سال معمولی می شود » . (4)
3. امام صادق علیه السلام : « قائم ، نوزده سال حکومت می کند » .(5)
4. امام علی علیه السلام : « … در بین شرق و غرب عالم ، چهل سال حکومت می کند . خوشا به حال کسی که روزگارش را دریابد و سخنش را بشنود » . (6)
5. امام باقر علیه السلام : « قائم 309 سال حکومت می کند ، همان گونه که اصحاب کهف در غارشان 309 سال درنگ کردند .. .. » . (7)
چنان که گذشت باید این روایات را تأویل نمود . علّامه مجلسی در این باره نوشته است : روایاتی را که درباره ی مدت حکومت امام علیه السلام آمده است ، باید به احتمالات زیر توجیه کرد : برخی روایات بر تمام مدت حکومت دلالت دارد و بعضی بر مدت ثبات و استقرار حکومت . بعضی بر طبق سال ها و روزهایی است که ما با آنها آشناییم و بعضی احادیث دیگر بر طبق سال ها و ماه های روزگار آن حضرت است که طولانی می باشد و خداوند به حقیقت مطلب آگاه است . (8)
قطع نظر از روایات ، مسلم است که این همه بیان و بشارت برای تشکیل « جامعه موعود جهانی » برای یک دوران کوتاه نیست ؛ بلکه قطعا برای مدتی طولانی است که ارزش این همه تحمّل زحمت و کوشش را داشته باشد و قطعا خود امام مهدی علیه السلام در بیشتر این دوران ، عهده دار ولایت و رهبری حکومت جهانی خواهد بود .
1. ر. ک : ناصر مکارم شیرازی ، حکومت جهانی مهدی (عج) ، ( قم : مدرسه امام علی علیه السلام 1376 ) ، ص 13 و 14 و نیز ر. ک : لطف الله صافی ، منتخب الاثر ، ص 618 .
2.منتخب الاثر ، ص 618 ، ح 4 .
3. بحار الأنوار ، ج 51 ، ص 92 و ص 104 ؛ علی یزدی حائری ، الزام الناصب ، ص 192 ؛ جلال الدین سیوطی ، العرف الوردی ، ص 99 .
4. اثبات الهداة ، ج 3 ، ص 528 ، ح 439 ، و نیز ر. ک : محمّد بن محمّد بن نعمان (شیخ مفید ) ، الارشاد ، ج 2 ، ص 381 ؛ علی بن عیسی اربلی ، کشف الغمه ، ح 2 ، ص 436 ؛ محمّد بن حسن طوسی ، کتاب الغیبة ، ص 474 .
5. نعمانی ، الغیبة ، ص 331 ، ح 1 و 2 ؛ محمّد بن حسن حرعاملی ، اثبات الهداة ، ص 547 ، ح 542 .
6. الاحتجاج ، ج 2 ، ص 290 ؛ محمّد بن حسن حرّ عاملی ، اثبات الهداة ، ص 542 ، ح 414 .
7. کتاب الغیبة ، ص 474 ؛ محمّد بن حسن حرّ عاملی ، اثبات الهداة ، ص 517 ، ح 372 .
8. محمّد باقر مجلسی ، بحار الأنوار ، ج 52 ، ص 280 .
برای مطالعه بیشتر رک : آینده جهان ، رحیم کارگر
مدت حکومت امام زمان