دین و اندیشه

نفس لوامه ابزار خلقت

پرسش و پاسخ

مگر نفس لوامه برای ملامت کردن انسان در هنگام گناه نیست که انسان را باز میدارد؟ این که ربطی به دین ندارد. یک کافر هم در مسایل غیر دینی که از دست داده است خودش را ملامت میکند.
اصلا هر کس با توجه به اعتقادش حتی اگر اشتباه هم باشد پشیمان میشود و خود را ملامت میکند. هر کس خلاف اعتقاداتش کاری انجام دهد خود را ملامت میکند حتی اگر اعتقادش ادم کشی باشد و کسی را نکشد.

اینگونه نیست که انسان دارای سه نفس باشد و یا اینکه نفس انسان دارای سه بخش باشد و یا حتی اینکه نفس انسان دارای سه قوه مطمئنه، لوامه و اماره باشد، بلکه این عناوین مربوط به مراتب نفس انسان هستند. یعنی انسان یک نفس بیشتر ندارد و این نفس انسان گاهی اماره است، گاهی همان نفس، لوامه است و گاهی به درجه ای می رسد که به آن نفس مطمئنه می گویند. شهید مطهری می فرمایند: « این جور نیست که انسان چند «خود» جدا داشته باشد، یک کار را نفس امّاره مى کند، یک کار دیگر را نفس لوّامه و یک کار دیگر را نفس مطمئنّه. نه، نفس انسان گاهى در یک حدّ پایین است؛ در آن حدّ پایین که کار مى کند، آنجا که تحت فرمان عقل نیست، اسمش مى شود «نفس امّاره». همین نفس در یک درجه بالاتر چشمهایش را باز مى کند و هشیارتر مى گردد، مى شود «نفس لوّامه» که خودش خودش را ملامت مى کند. اگر دو تا بود که دیگر ملامت [خود] معنى نداشت. خودش کار بدى کرده، بعد خودش خودش (را محاکمه مى کند)، در آن واحد خودش مى شود قاضى، خودش مى شود مدّعى، خودش مى شود مدّعى علیه و علیه خودش حکم صادر مى کند. محاسبة النفس معنایش همین است. لا اقْسِمُ بِیَوْمِ الْقِیامَةِ وَ لا اقْسِمُ بِالنَّفْسِ اللَّوّامَةِ. این را در ردیف قیامت هم ذکر کرده که همان طور که در قیامت خداست که به حسابها رسیدگى مى کند، خداوند به انسان یک درجه اى از روح و روان داده که از خود انسان در دنیا حساب مى کشد.( مجموعه آثار استاد شهید مطهرى ج 3 ص 595 و 596) مواردی که انسان خارج از دایره خرد مرتکب رفتارهایی بشود، تبدیل به همان شخصیت یا مصداق همان حالت است. لذا فرض پرسش علی رغم عدم صحت قابل طرح نیست و خارج از موضوع است.

نفس لوامه ابزار خلقت

دیدگاه شما برای ما ارزشمند است

نظر شما چیه؟ منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم *

دکمه بازگشت به بالا