علوم روشی و محتوایی
ما با وجود اینکه همه جور امکانات معنوی دوروبرمان هست ولی پیشرفت خوبی نداریم, علت چیست؟
علوم محتوایی حوزه عبارت اند از: کلام، فلسفه، عرفان، فقه، اخلاق، علوم قرآن، علوم حدیث، تاریخ و مانند آن
علوم روشی، ابزاری عبارت است از: ادبیات، اصول فقه، رجال، درایه، خودسازی و سلوک، فرهنگ لغت و مانند آن.
در علوم محتوایی دین هم روش وجود دارد، مانند روش تخلق به اخلاق فاضله و درمان رزایل اخلاقی، اما این علوم محتوای دین را بیان می کنند و روشی محض نیستند، اما علوم روشی صرفا جنبه ابزاری و روشی دارند و بیان کننده محتوای دین نیستند.
بنابراین خودسازی علم روشی است نه محتوایی، یعنی نقشه راه است. کار استاد خودسازی دادن نقشه راه به سالک و مراقبت و هدایت او است.
محتوای دین را خود سالک از طریق تحصیل و مطالعه و تحقیق از منابع دینی بدست می آورد و اساتید مختلف علوم دینی محتوای دین را به شما آموزش می دهند.
کار استاد اخلاق آموزش روش های علم آموزی و کشف حقیقت و وصول به معرفت است، چه به لحاظ علمی و چه به لحاظ عملی.
این کار شبیه تور دادن است، استاد اخلاق به شاگردان خود تور می دهد تا خودشان از دریای معرفت ماهی حقیقت را صید کنند
علوم روشی اهمیت زیادی در علم آموزی دارد. البته در همه موارد علوم روشی ضرورت دارد چون هر کاری که شما می خواهید انجام دهید روش خاصی دارد که اگر از راهش وارد نشوید و روش آن را درست بلد نباشید، نمی توانید در آن کار موفق باشید.
شما حتی اگر بخواهید یک قرص بخورد باید روش استفاده از آنرا بدانید وگرنه ممکن است نه تنها درمانگر نباشد بلکه مضر هم باشد چه رسد به کار هدایت و انسان پروری که مهمترین و دشوارترین کار است.
یک مجتهد اگر علوم روشی ادبیات عرب و اصول و رجال و درایه و تفسیر را ندارند چگونه می تواند سراغ دلیل برود و از آنها حکم خدا را استنباط نماید. این کار به هیچ وجه امکان پذیر نیست.
برای خودسازی و پیشرفت معنوی شما نیاز به آشنایی با روش خودسازی و سلوک دارید. در این زمینه “خودسازی توحیدی” ارایه شده است که شما با جستجو در اینترنت و وبلاگ آموزه می توانید به کانال آن راه بیابید. موفق باشید.
علوم روشی و محتوایی