دین و اندیشه

اسم اعظم

پرسش و پاسخ

«اسم اعظم» کدام یک از اسماء است؟

راجع به «اسم اعظم» اقوال و آرای متعدّدی وجود دارد. «کفعمی» در «مصباح» فرموده:« اقوال در این موضوع نزدیک است که در کتاب مصنف و مجموع مؤلّفی منحصر نشود.» مصباح/306 ـ 312 و از جمله شصت قول از این اقوال را ذکر کرده است.و از «بصائر الدرجات» از حضرت صادق(ع) روایت کرده است که: خداوند اسم اعظم را 73 حرف قرار داده، و به آدم بیست و پنج حرف؛ به نوح پانزده حرف؛ به ابراهیم، هشت حرف؛ به موسی چهار حرف و به عیسی دو حرف عطا فرمود. پس عیسی به آن دو حرف احیاء موتی و ابراء اکمه و ابرص می کرد و به محمّد(ص) 72 حرف عطا فرمود و یک حرف را برای خود برگزید.
و نیز در «شرح صحیفه» ـ شرح دعاء پنجاهم ـ از «ابی جعفر صفّار» و در «بصائر الدّرجات» به سند متّصل به حضرت امام محمّد باقر(ع) از آن حضرت روایت کرده است ـ قریب به این مضمون ـ اسم اعظم خدا بر هفتاد و سه حرف است و نزد «آصف» یک حرف از آن بود(که با آن سریر «بلقیس» را با آن سرعتی که در قرآن مجید است، نزد «سلیمان» حاضر کرد و به محلّ خود برگرداند) و نزد ما هفتاد و دو حرف از آن است و یک حرف آن را خدا به خود اختصاص داد؛ «وَلاحَوْلَ وَ لا قُوَّةَ اِلّا بِاللهِ الْعَلی الْعَظیمِ»
و از حضرت رضا(ع) روایت است که : « بسم الله الرّحمن» نزدیکتر است به اسم اعظم خدا از سیاهی چشم به سفیدی آن. تفسیر صافی، ج1/252 و نورالثقلین، ج 1/6 و در «مجمع البیان» (در تفسیر سورة حشر) روایت شده است از حضرت رسول اعظم ـ صلی الله علیه و آله ـ که: اسم اعظم در شش آیة آخر سورة حشر است.
همچنین در «الکَلِمُ الطَیِّبِ» برای اسم اعظم نشانه هایی ذکر فرموده و می گوید که اسم اعظم در پنج آیه از پنج سورة قرآن: بقره، آل عمران، نساء، طه و تغابن می باشد. (الکِلم الطیب/59)
بعضی دیگر گفته اند:«الحی القیّوم» اعظم اسماء حسنی است.
و در «مصباح» کفعمی فرموده است: دعای«جوشن کبیر»،« مشلول»و «کمیل» از دعاهایی است که وجود اسم اعظم در آنها روایت شده است.
و در بعضی روایات دیگر از حضرت رضا ـ علیه السّلام ـ روایت شده است: «العلی العظیم» اسم اعظم است؛ چون خداوند اعلی بر همه چیز، اعظم از هر چیز است. (بحار، ج4/75)
«صدوق» در «ثواب الاعمال» از حضرت صادق ـ علیه السّلام ـ روایت فرموده است که: اسم اعظم خدا در سورة «فاتِحَةُ الْکِتابِ» به طور پراکنده وجود دارد؛ یعنی حروف آن، همه در این سوره است. (ثواب الاعمال/130)
معارف دین،آیةالله لطف الله صافی گلپایگانی
به نقل از سایت تبیان

اسم اعظم

دیدگاه شما برای ما ارزشمند است

نظر شما چیه؟ منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم *

دکمه بازگشت به بالا